Öğütülmüş nar çekirdeği faydalarını şöyle sıralayabiliriz:
- Cildi sıkılaştırır, tazeler, yaşlanmayı geciktirir. (Anti-Aging)
- Kalp krizi riskini azaltır.
- Çok güçlü antioksidandır.
- İçerdiği polyphenol, tannin, anthocyanin gibi antioksidanlar, zarar görmüş hücrelerin yenilenmesine yardımcı olarak kanserojen hücrelerle savaşır ve kanser riskini azaltmaya yardımcı olur. Prostat ve meme kanserinde etkili olduğu düşünülmektedir.
- Sigara, alkol, kirli hava vs. gibi maddelerin vücut üzerindeki tahribatını azaltır.
- Selülit ve varis gibi sorunlarda tedaviye yardımcı olur.
- C vitamini, demir ve potasyum açısından çok zengindir.
- Menopoz döneminde çok faydalıdır. Bitkisel östrojen içerdiği için bu özelliği ile menopozda görülen sıkıntıların azalmasına yardımcı olur.
- Doğum kontrol haplarının yan etkilerini azaltmaya yardımcı olur.
- Kötü kolesterolü ve hipertansiyonu düzenler.
- Şekeri dengeler.
- İshali keser.
- Zihinsel sağlığımızı korur, rahatlatıcı etkisi vardır.
- Dolama / tırnak iltihabı ve cerahatli yaraların tedavisinde nar çekirdeğinin balla birlikte karıştırılarak merhem halinde tatbik edilmesi tavsiye edilir.
- Yapılan bilimsel araştırmalarda, nar çekirdeğinin afrodizyak etkiye sahip olduğu, yüksek ölçüde östrojen içermesi nedeniyle kandaki östrojeni çoğaltarak sağlıklı bir cinsel yaşamın kapılarını açtığı tespit edilmiştir.
Kullanımı: Günde 2 defa 1 tatlı kaşığı öğütülmüş nar çekirdeği yoğurt, süt, salata, bal veya pekmezle karıştırılıp yenilebilinir. Sade sevenler hiçbir şey katmadan da yiyebilirler.
Nar Çekirdeği Yağı: Gençlik iksiri olan nar çekirdeği yağı, fabrikasyon olmayan yolla, damıtma yöntemi ile elde edilir. Soğuk sıkma yöntemi ile elde edilen yağ, kırışıklıklarıngiderilmesinde eşsiz bir doğal reçete, hücre yenilenmesinde de yardımcı bir üründür. Yapılan araştırmalarda güzelliğin, kırmızı tanelerin içinde saklı olduğu anlaşılmıştır. Orta yaşlarda yaşlanmayı önleyici özelliğe sahip olan bu yağ, genç ciltlerde de işe yaramakta, onlara da canlı ve parlak görünüm kazandırarak, çizgileri engellemektedir. Göz çevresi hariç bütün yüze ve boyna tatbik edilerek 2 aylık bir kürle, yorgun ve yaşlı görünüm ortadan kalkmaktadır. Doğal östrojen içerdiği için düzenli kullanımda besleyici ve sıkılaştırıcı etkisi ile cildin pürüzsüz hale gelmesinde yardımcı olmaktadır.
Güzel bir cilde sahip olmak için: Bir tatlı kaşığı yoğurt ve bir tatlı kaşığı yaş maya iyice karıştırılır. Bu karışım cilde sürülüp 20 dakika bekletilir. Akşamları da cilde organik nar çekirdeği yağı ile masaj yapılır. Selülitli bölgelere masaj yapılarak uygulanırsa çok faydası görülür.
Kullanım Şekli: Bir fincan yağa 7-8 damla damlatılarak kullanılabilir. Ayrıca salata ve yemeklerde sos olarak da kullanılabilir.
Nar ekşisi: Nar ekşisinin insan sağlığına olan faydalarını saymakla bitiremeyiz. Nardaki bütün özellikleri yoğun olarak taşıdığı için, özellikle bağışıklık sistemini güçlendirerek pek çok hastalıktan korumaktadır. İçerdiği bazı maddelerle kolesterol ve şekeri de dengeleyen nar ekşisi, kalp sağlığını koruduğu gibi, kanser hücrelerinin de gelişmesini engellemektedir.
Yapımı: Nar ekşisi yapımı kolay ama biraz uğraştırıcıdır. Zaman alan, tanelerini ayıklamaktır. Bunun için kolay yöntem: Narlar ortadan ikiye ayrılır. Kesik kısmı aşağıya doğru olacak şekilde üstten nara kaşıkla veya sopayla vurulur. Tanelerin kolayca dökülmeleri sağlanır. Patates ezeceği veya kıyma makinasında narlar ezilerek suyu çıkarılır. Çok yapanlar bunu temiz çuvallarda tepelenerek elde etmektedirler. Sular süzülerek sırlı bir kaba veya eskilerin "kömü” dediği bakır kaplara konularak orta ateşte reçel kıvamına gelinceye kadar kaynatılır. İlk kaynamaya başladığında köpükler taşabilir. Kevgirle alınır ve soğuk nar suyu ilave edilerek ısısı düşürülür. Yoğunlaşınca ateşten alınır. Bir süre güneşte bekletilir, rengi koyulaştırılır. Cam şişelerde muhafaza edilir.
Not: Domates, limon, nar gibi asitli yiyeceklerin pişirilmesi aşamasında reactive kapların kullanılmaması gerekmektedir. Demir ve alüminyum kaplar bu kategoriye girmektedir. Yiyeceklerin tadını bozmaktadırlar. Bu nedenle bu tür asitli yiyeceklerin non-reaktive gruba giren çelik, cam ve sırlı toprak kaplarda pişirilmesinde yarar vardır.
Nar sosu için ise; iki kg nar sıkılır. Bir kg şeker, bir bardak su ve iki limon karıştırılıp kaynatılırsa nefis bir salata veya kısır sosu elde edilmiş olur.
Hz. Ali (r.a): "Allah’ın nuru, nar yiyenlerin kalbindedir.” buyurmuştur.
"Sizin narlarınızdan bir nar yoktur ki; içinde cennet narından bir tane bulunmasın.”hadîs-i şerifi, onun bir cennet meyvesi olduğunu açıklamakta ve yerken tanelerini dökmeden, israf etmeden yememiz gerekmektedir.
Bu güzel meyveyi yerken onda tecelli eden ilim, kudret, hikmet ve sanatı düşünerek Sâni-i Hakîm’i hatırlamak, O’nun hikmetlerini düşünmek ve ni’metlerine şükretmek, bizlere düşen önemli vazifedir…
Sıhhatle ve sevgiyle kalın…